RSI Göreceli Güç Endeksi

 

RSI(GÖRECELİ GÜÇ ENDEKSİ)

Belirli bir dönem içinde ortalama pozitif kapanışların, ortalama negatif kapanışlara oranı ile bulunmaktadır.

Çok yönlü momentum tabanlı osilatördür. Yatırımcıya al sat sinyalleri üretir. Herhangi  bir finansal varlık aşırı satıldığında artık değerinin altında satıldığını ya da aşırı alındığında artık değerinin üstünde alındığını göstermektedir. Yani bize aşırı alım ve aşırı satım bölgelerini göstermektedir.

İki şekilde kullanımı mevcuttur;

1.       20,25,30 civarı altında olan hisseleri bulup almak. Bu kullanımda daha ucuz hisse alınıp daha çok beklenmektedir.

2.       40,50,60’lı seviyeleri hacimli şekilde yukarı kırıp devam ediyorsa al sinyali olarak görmektir. Bu kullanımda kısa sürede daha çok kazanılabilmektedir. Bu kullanım için daha risklidir diyebiliriz.

Soru: RSI indikatörü için normal değerler ve alt üst sınır noktaları nelerdir?

Cevap: RSI indikatörü 0 ile 100 arasında değer almaktadır. Varsayılan periyot ayarı 14 olarak gelir. Alt sınır 30, üst sınır ise 70’dir.

 

Soru: RSI indikatörünü hangi zaman diliminde kullanmak daha uygun olur?

Cevap: 4 saat, 1 gün ya da haftalık bakılmaktadır. Fakat 4 saat ya da günlük bakmak daha iyi fikir vermektedir. RSI’da vadelerin uzaması fiyat hareketlerine tepkisizleşme sorununu beraberinde getirecektir. Kısa vade de bakmak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.

*RSI>70 Aşırı alım

 RSI<30 Aşırı satım bölgeledir.

 Fakat daha temkinli yatırımcılar alt sınır 20, üst sınır 80 olarakta kullanabilmektedirler.

*RSI>50 Boğa piyasası

  RSI<50 Ayı piyasasıdır.

Yukarı yönde;

50 ve yukarı ivmelenme

60 üzeri ralli

70 ve üzeri aşırı ısınmadır.

Aşağı yönde;

50 ve altı aşağı ivmelenme

40 altı aşırı şiddetlenme

30 altı aşırı sıcak satışlar




*Aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinde çok dolaşan fiyatlar yakın bir gelecekte volatilitenin artacağını gösterir. Ayrıca RSI 55-60 seviyelerinin üzerinde hacimli bir şekilde geliyorsa güçleniyor demektir. Hacmin desteklediği RSI daha sağlıklı sonuçlar verir.

        Yani; 70 üzerinde satış yap, 30 altında alış yapılmalıdır. Orta seviye 50 ise trendin yönünü belirlemek için kullanılmaktadır.

Not: Panik satışlarında  “haftalık” grafik açıp RSI’ye bakmak hayat kurtarabilir.

Not: RSI, her hissede farklı tepki verebilmektedir. Bu nedenle hissenin geçmişte RSI’ya nasıl tepkiler verdiğine bakmak gerekmektedir.

RSI Uyuşmazlıkları

Fiyat ile RSI arasındaki uyuşmazlıklar bir fark olduğunda ortaya çıkar.

*RSI’da negatif uyumsuzluk arıyorsak üst kısmına , negatif uyumsuzluk arıyorsak alt kısmına bakmalıyız.

                 Boğa ve Ayı Piyasası Uyuşmazlığı

Boğa uyuşmazlığı; İşlem yapılan varlığın fiyatının düştüğü ve RSI skalasının ters yönde hareket ettiği durumdur. Fiyatların yükseleceğine işarettir.

Ayı Uyuşmazlığı; İşlem yapılan varlığın fiyatının yükseldiği fakat RSI’ın düştüğü durumdur. Fiyatların düşeceğine işarettir.

*Arka arkaya birden fazla uyumsuzluk varsa fiyatlarda büyük bir dalgalanma olabilir anlamına gelmektedir.

 

Aşağıdaki örnekte RSI 70 üzerinde ve 30 altında fiyatların nasıl tepki verdiğini görmekteyiz.

Boğa ve Ayı Piyasası Uyuşmazlığı


RSI’ın Hareketli Ortalama ile Beraber Kullanımı

Diğer bir çok göstergede olduğu gibi RSI’da da üzerine atılan bir hareketli ortalama yardımıyla al sat noktalarının belirlenmesi mümkündür. Burada kullanılan yöntem ise, göstergenin hareketli ortalamasını kestiği noktalardaki konumuna göre verilen al yada sat sinyalleridir. Şöyle ki, RSI göstergesinin yükselerek hareketli ortalamasını yukarı doğru kırması ile al sinyali üretilmiş olur. Bu, fiyatlardaki yükselme gücünün arttığı şeklinde yorumlanır. RSI göstergesinin düşerek hareketli ortalamasını aşağı doğru kırması ve altına inmesiyle üretilen sinyal ise sat anlamındadır.



RSI trendleri ve kırılmaların anlamı








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MNDTR 21 Temmuz